Svar på alle dine spørgsmål

Hvad er silke?

Silke er en naturlig proteinfiber, der spindes af silkesommerfuglens larve. Sommerfuglelarven spinder en kokon af silke for at beskytte sig mod kulde, fugt og insekter, mens den forvandles fra små, sårbare larver til fuldvoksne silkesommerfugle. Silke består af to primære proteiner – sericin og fibroin.

Hvorfor spinder silkesommerfuglens larve en kokon af silke?

Fordi silkekokonen er larvens naturlige forsvar. Den beskytter larven mod kulde, fugt, bakterier og insekter, der ellers ville æde eller dræbe den, mens den forvandler sig fra larve til sommerfugl.

Hvor stammer silke fra?

Silke stammer fra Kina. Kina har dyrket og fremstillet silke i over 5.000 år og er i dag verdens største producent af silke i høj kvalitet. Andre lande, blandt andet Indien, Thailand, Vietnam og Brasilien, producerer også silke, men de har så godt som ingen eksport.

Hvad er sericin?

Sericin er det protein, der omgiver silkefibrene (fibroin), så de hænger sammen, når sommerfuglelarven spinder dem til en kokon. Sericin har også den anti-bakterielle egenskab at beskytte silkelarven mod bakterier og andre trusler.

Hvad er fibroin?

Fibroin er selve silkefiberen. Det er fibroin, der anvendes til silkegarn, silkestof og silkefyld i silkedyner og -puder. Fibroin er også isolerende og fugtabsorberende.

Er al silke morbærsilke?

Nej, det er ikke al silke, der er morbærsilke. Det er kun silke fra sommerfuglelarver af arten Bombyx Mori, der er morbærsilke. Bombyx Mori er latin og kan oversættes til “silkelarve fra morbærtræet”, fordi denne bestemte silkesommerfugleart udelukkende lever af de grønne blade fra morbærtræer.

Hvilke andre silketyper findes der?

Der findes mange forskellige. Andre kendte silketyper er tussah-silke og eri-silke. Tussah-silke er også fra Kina, og den kaldes også vild silke eller natursilke. Den bruges ofte til ting i mindre god kvalitet, fordi den ikke er så dyr som morbærsilke og også er af dårligere kvalitet. Som forbruger skal man være opmærksom på, at man ikke køber tussah-silke i den tro, at det faktisk er ægte morbærsilke.

Hvad betyder det, at sericin er anti-bakteriel?

Det betyder, at sericin har den naturlige egenskab, at den dræber og hæmmer bakterievækst. Almindelige bakterier såsom escherichia coli og staphylococcus aureus reduceres aktivt i nærheden af sericin.

Virker sericin også mod støvmider?

Ja, sericin virker også mod støvmider. Ifølge laboratorietests foretaget af Airmid Health Group Ltd. på vegne af NordicComfort® udviser sericin-behandlede SilkFX®-fibre en reduktion af levende støvmider på 58% efter kun otte uger sammenlignet med gåsedun. Ved afslutningen af testen havde gåsedun dobbelt så store mængder (134%) af støvmider, hvilket gør gåsedun til et mindre velegnet valg for mennesker med støvmideallergi.

Har alle silkedyner anti-bakterielle og støvmideafvisende egenskaber?

Nej. Faktisk har de fleste silkedyner ikke anti-bakterielle og støvmideafvisende egenskaber. Det er kun silkedyner, der er behandlet med sericin, der er aktivt støvmideafvisende og hæmmer bakterievæksten. Som forbruger er det derfor en god ide at kontrollere oplysningerne fra silkedyneproducenten for at se, om det rent faktisk er klinisk bevist, at produkterne er støvmideafvisende og anti-bakterielle, eller om producenten bare kommer med ikke-understøttede påstande i salgsmæssigt øjemed.

Er produkterne fra NordicComfort® behandlet med sericin?

Ja. Alle produkter fra NordicComfort® er specialfremstillet med SilkFX®-fyld, der indeholder tilstrækkelige mængder af silkeproteinet sericin til, at det er klinisk bevist, at produkterne er både anti-bakterielle og aktivt støvmideafvisende.

Hvor lang er en silkefiber?

Gennemsnitligt er den længste silkefiber, der kan fås fra en silkekokon, mellem 300 og 900 meter lang. Selve silkekokonen består af mellem 2.000 og 3.000 meter silkefibre i alt, men det er kun kortere, sammenhængende fibre, der kan vikles af hver enkelt kokon.

Hvad er forskellen mellem en lang og en kort silkefiber?

Lange silkefibre har 100% af silkens fordele, hvorimod de korte silkefibre kun har en smule af, og måske slet ingen, af silkens fordele.

Betyder det, at en lang silkefiber er bedre end en kort?

Ja, langt bedre! For at opnå en mærkbar søvnforbedring skal der bruges lange silkefibre. Korte silkefibre har ikke tilstrækkeligt af silkefibrenes egenskaber til, at forbrugeren rent faktisk vil opnå en fordel eller få en bedre søvn.

Lange silkefibre giver forbrugeren nok fordele til, at vedkommende opnår en betydelig fordel af silkens egenskaber. Korte fibre har ikke tilstrækkeligt af disse egenskaber til, at det giver en mærkbar forskel for forbrugeren. En ægte silkedyne skal bestå af lange fibre. Korte silkefibre er ikke så gavnlige som lange fibre, når de anvendes til silkedyner, selvom prisen på produkter med korte silkefibre sædvanligvis er knap så høj.